Kansainvälinen ulottuvuus
PENTUTEHTAILU ON KANSAINVÄLISESTI valtava bisnes. Lemmikkikauppa on arvioiden mukaan jopa kolmanneksi tuottoisin laittoman kaupan muoto huume- ja asekaupan jälkeen. Pentujen tehtailu on kannattavaa liiketoimintaa, jota kysyntä pitää yllä. Koiran kasvatuskustannukset huonoissa oloissa ovat matalat, joten voitot voivat vuositasolla olla satoja tuhansia euroja yhtä trokaria kohden.
Pentujen tuotanto on Euroopassa keskittynyt tiettyihin maihin, joissa on isoja pentufarmeja. Suurimmat pentujen tuottajamaat ovat Unkari, Slovakia, Tsekki, Puola ja Romania. Näissä maissa koirien teettäminen on halpaa, koska tiukkaa säätelyä esimerkiksi eläinten hyvinvoinnin suhteen ei ole. Eläimiä ei usein esimerkiksi rokoteta, vaan paperit väärennetään markkinoille. Eläimiä tuotetaan mahdollisimman pienin kustannuksin välittämättä niiden hyvinvoinnista. Tuottajamaiden lisäksi keskeisessä roolissa ovat kauttakulkumaat eli maat, joissa on löyhät kulkusäädökset ja joiden läpi pentuja kuskataan ostajille.
Koirat kärsivät myös pitkien kuljetusten aikana. Pennut matkustavat jopa päivien ja tuhansien kilometrien matkan kasvattajalta ostajille. Kuljetusolot ovat kurjat ja osa pennuista jopa kuolee matkalle. Kun tuotantokustannukset ovat pienet, ei yksittäisten eläinten menetyksellä ole tehtailijoille merkitystä. Suomeen koiria tuodaan erityisesti Baltian maista, varsinkin Virosta.
Pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti on yksi tapa suitsia pentutehtailua ja laitonta eläinkauppaa. Lainsäädännön lisäksi tarvitaan toimivaa ja tehokasta valvontaa erityisesti rajoille. Tällä hetkellä eläinten salakuljetus maasta toiseen on liian helppoa ja EU:n sisällä jopa todella helppoa. Toimintaa ei käytännössä valvota ja esimerkiksi eläinten papereita ei tarkisteta kuin pistokokein ja epäilyn perusteella.