Pentutehtailun vaarat

Pentutehtailun vaarat

TEHTAILLUT KOIRAT OVAT usein sisäsiittoisia ja niillä voi olla erilaisia käytösongelmia. Koirat voivat olla esimerkiksi hyvin pelokkaita tai aggressiivisia eikä niitä ole sosiaalistettu tai totutettu ihmiseen. Pentutehtaasta tulevalla koiralla on myös korkea riski sairastua monenlaisiin tauteihin.

Tehtailtuja koiria ei yleensä rokoteta eikä niiden terveydestä ja hyvinvoinnista huolehdita. Huonoissa oloissa kasvaneilla eläimillä on usein erilaisia sairauksia. Yleisiä ovat raivotauti eli rabies, ekinokokkoosi, muun muassa pahoinvointia ja ripulia aiheuttavat suolinkaiset, salmonella, suolistotulehduksen aiheuttava kambylobakteeri, tuberkuloosi ja borrelioosi. Monet sairauksista ovat vakavia ja johtavat usein jopa eläimen kuolemaan.

Osa taudeista on vaarallisia myös ihmisille. Kaikista vaarallisin on raivotauti, joka johtaa kuolemaan, ellei ihminen pääse nopeasti asianmukaiseen hoitoon. Suomi on ollut raivotautivapaa maa vuodesta 1991, mutta eläinten hallitsematon maahantuonti lisää raivotaudin riskiä. Myös ekinokokkoosi voi ihmiseen tarttuessaan aiheuttaa hengenvaarallisen, erittäin huonosti hoidettavissa olevan taudin.

Ilo koiran saamisesta voi kääntyä pian suruksi, kun pentutehtaasta peräisin oleva koira on sairas ja jopa kuolee vain päiviä ostamisen jälkeen. Koirasta koituu helposti paljon rahanmenoa, kun se tarvitsee eläinlääkärin hoitoa. Sairaasta tai pian kuolevasta lemmikistä ei myöskään saa rahojaan takaisin.